11.11.2017

Kakaové muffiny

Bezlepkové kakaové muffiny s pomerančovým džemem

 


Ingredience :
1,5 hrnku bezlepkové mouky
1 hrnek rýžové mouky
2 vejce
250 ml bílého (bezlaktózového) jogurtu
0,5 kokosového oleje hrnku oleje
Sladidlo dle chuti (med, stévie, cukr)
1/2 hrnku perlivé vody
2 lžíce kakaa
Náplň : domácí pomerančový džem
Na ozdobu : čokoláda, čerstvý pomeranč

Postup :
V míse smícháme obě mouky, přidáme vejce, jogurt, olej, sladidlo, kakao a perlivou vodu dle potřeby. Důkladně promícháme v hladké těsto.
Formu na muffiny vymažeme, vysypeme pohankovou moukou a plníme košíčky do 1/3 těstem, přidáme do středu lžičku džemu a poté opět těsto, tak aby byla formička plná do 3/4.
Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25 minut. Troubu neotevíráme min. po dobu 20 minut.
Muffiny vytáhneme z trouby, poklademe je trojúhelníčky čerstvého pomeranče a posypeme kousky čokolády. Po vychladnutí opatrně vyjmeme z formiček

 

Domácí pomerančový džem

Ingredience :
2 kg pomerančů
500 g cukru
1 lžička soli
3 lžičky citrónové štávy

Postup :
Pomeranče omyjte, oloupejte a pomocí odšťavňovače získejte čerstvou štávu.
Připravte si hrnec, do kterého vlijte štávu a přiveďte k varu. Vařte dokud se objem nesníží cca na polovinu hrnce a přidejte cukr a sůl. Dobře promíchejte a vařte dokud nedosáhnete tuhé marmeládové konzistence. Vypněte plamen a za stálého míchání přidávejte citrónovou štávu.
Odstavte hrnec z plotny, nechte zcela vychladnout. Poté můžete plnit skleničky nebo rovnou zpracovat do muffinů, nebo si marmeládu namazat na čerstvou bezlepkovou vánočku 🙂
Tip : já dávám do džemu ještě pomeranč nakrájený na maličké kostičky než začnu vařit. Mám ráda v džemu kousky ovoce 🙂

Další recepty