28.04.2020

Koblihy

Koblihy s ostružinovým džemem

Ingredience (cca 10-15 ks) :

* 500 g bezlepkové mouky (Nature’s promise)

* 1/2 kostky droždí

* 200 ml vlažného mléka

* 1 čl cukr krystal

* špetka soli

* 70 g rozpuštěného másla

* 1 sáček vanilkového cukru

* 2 PL rumu

* 2 žloutky

* olej na smažení

Na ozdobu : moučkový cukr, džem dle chuti

 

Postup :

Do mísy v kuchyňském robotu prosyjeme mouku. Ve středu uděláme lžící důlek. Rozdrobíme do něho droždí, nasypeme cukr, nalijeme trošku mléka (vlažného) a opatrně promícháme lžící.
Necháme “růst” 15 minut.

Zapneme robot na pomalé otáčky a začneme pomalu přidávat ostatní ingredience. Začneme solí, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Následně přidáme zbylé vlažné mléko. Necháme pracovat dokud nám robot nevypracuje těsto, které se nelepí na stěny mísy.

Těsto přendáme do jiné čisté nádoby a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout cca hodinu.

Po vykynutí vyklopíme nakynuté těsto na vál a rozválíme ho do tvaru obdélníku o síle asi 1- 1,5 cm. A nyní je před vámi velké rozhodnutí, jakou cestou se rozhodnete koblihy dělat 🙂

Cesta A) těžší, ale tradiční a poctivá
Rozválíte těsto, ze kterého vykraujete kolečka a na polovinu koleček lžící rozdělíte džem a na druhou ne. Druhou polovinu koleček pevně přitisknete přes tu první a o něco menším vykrajovátkem znovu vykrojíte, takže se obě vrstvy ještě lépe spojí.

Cesta B) jednodušší, ale fotogeničtější
vyválíte těsto silnější, vykrojíte, a smažíte neplněné. Po usmažení a zchladnutí uděláte z boku do koblihy dírku (buď plnícím nástavcem zdobícího sáčku, nebo třeba obrácenou stranou lžíce) a cukrářským sáčkem dovnitř vstříknete trochu džemu nebo nutely, čehokoliv.

Já si zkusila obě varianty, abych viděla náročnost a výsledný efekt. Foodblogeři většinou volí druhou variantu, protože náplň, která vykujuje z boku koblihy je atraktivnější na focení. Ale já zkusila i tu klasiku, která je náročnější (ale jen o 1%, takže se nebojte, že byste to nezvladli!) a náplň na mě čeká až po prvním kousnutí 🙂

Takto připravené koblihy (cesta A nebo B), ještě nechávám kynout na pracovní desce cca 30 minut pod zakrytou utěrkou, nebo je přikryju plechem. A po jejich vykynutí jdu na smažení.

Do hrnce nalijeme olej na smažení, necháme rozehřát tak, že se nám na spodu hrnce začnou dělat malé bublinky.
Rukou nebo pomocí ploché naběračky vkládáme koblihy do oleje tak, aby byly ponořené. Nesmí se dotýkat dna, protože se Vám tam začnou připalovat a budou se Vám težko sundávat.

Smažíme je do zlatova z obou stran. Hotové koblihy pokládáme nejprve na talíř vyložený ubrouskem a až po mírném vychladnutí je pomocí sítka pomoučíme moučkovým cukrem nebo naplníme (cesta B) libovolnou náplní.

INFO :
Rum, který se přidává do těsta, souvisí se smažením: jednak těsto kypří, a pak taky způsobuje, že tolik nenasákne olejem, takže se mu nevyhýbejte 🙂
Příliš chladný olej nezpůsobí, že se nafouknou. Takže klidně začněte víc zprudka a pak postupně ubírejte na žáru plotýnky, až budete spokojeni s barvou a celkovým vzhledem.

Další recepty