25.08.2018
Ingredience :
1 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
1 hrnek pohankové mouky
2/3 hrnku kokosového oleje
1/2 hrnku kokosového cukru
Špetka skořice
1 čl bezlepkového prášku do pečiva
Trošku vody, bude-li třeba
Náplň : 3-4 Jablka, miska ostružin, máslo a kokosový cukr
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 ° C.
Připravíme si kulatou formu, kterou vymažeme máslem/kokosovým olejem a vysypeme pohankovou krupicí nebo kokosem.
Ovesné vločky rozdrtíme v kuchyňském robotu na mouku. Přidáme pohankovou mouku, cukr, špetku skořice, bezlepkový prášek do pečiva a kokosový olej.
Bude-li třeba přidáme trochu studené vody a vytvoříme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme náplň a to tak, že jablka a ostružiny omyjeme.
Jablka necháme se slupkou, zbavíme je jádřince a nakrájíme na jemné plátky nebo kostičky.
Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, přidáme jablka a zasypeme 2 lžícemi kokosového cukru. Necháme “opéct” do zlatova (za mírné teploty – nesmí se vařit a připálit), jablíčka změknout a na závěr přidáme ostružiny, které necháme mírně obalit cukrem (pozor, aby se nerozpadly teplem). Vypneme a odstavíme z plotny.
Těsto vyndáme z lednice a rovnomerně ho rozprostřeme do formy, včetně okrajů. Jablkovo-ostružinovou náplň dáme do vně těstové výplně a dáme péct cca na 50-60 minut.
Koláč bude hotový, když budou mít jablka a koláč zlatou barvu. Vyjmeme z trouby a necháme před nakrájením vychladnout.
Zdobíme kokosovým moučkovým cukrem a lístky meduňky.