05.08.2022

Kynuté buchta s tvarohem, ovocem a s drobenkou

Ingredience na těsto

  • 250 g bezlepkové mouky (Natures Promise nebo Schar Mix Universal)
  • 125 ml vlažného mléka
  • 60 g cukr krystal
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 vejce pokojové teploty + 1 žloutek
  • 50 g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření těsta
  • červený rybíz (ovoce dle chuti -meruňky, rybíz, jahody, borůvky, broskve)

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 žloutek
  • 3 PL cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na drobenku

  • 150 g bezlepkové mouky nebo pohankové krupice
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g másla

Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme kokosem, nebo pohankovou krupicí.

Do mísy dáme mouku,uděláme důlek a vlijeme trochu vlažného mléka. Přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (cca 10-15min).

Jakmile máme kvásek hotový, přidáme vejce + žloutek, změklé máslo a zapracujeme společně s kváskem. Vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu, dokud nám nevznikne hladké, táhlé kynuté těsto.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku.
Všechny ingredience na tvarohovou náplň smícháme v jedné misce . Dle chuti můžeme dosladit.
Drobenka – Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. 

Jakmile je těsto vykynuté, vložíme jej na plech a prstama rozprostřeme po celém dnu plechu.

Následně rozprostřeme vrstvu tvarohu po celé ploše, ozdobíme rybízem a posypeme drobenkou.

Pečeme cca 20-25 minut.
Necháme vychladnout na plechu a podáváme sypané moučkovým cukrem.

Další recepty