29.07.2022
Ingredience na těsto
Ingredience na tvarohovou náplň
Ingredience na drobenku
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
Do lehce teplého mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a přidáme 4 PL mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10-15min).
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr a špetku soli. Promícháme lžící.
Přidáme vejce, změklé máslo a zapracujeme společně s kváskem. Vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu, dokud nám nevznikne hladké, táhlé kynuté těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku.
Všechny ingredience na tvarohovou náplň smícháme v jedné misce . Dle chuti můžeme dosladit.
Drobenka – Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělte ho na cca na 15 kousků. Každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.
Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré “máčet” v mouce, aby se na těsto nelepila. Dříve jsem koláčky vymačkávala prsty, skleničkou to jde ale mnohem lépe. Mezi koláčky nechte dostatek místa, protože pečením zvětší svoji velikost.
Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte tvarohovou náplňí. Ozdobte ovocem dle chuti a posypte drobenkou.
Pečeme cca 20-25 minut, dokui nebudou okraje koláčku zlatavé.
Necháme vychladnout na plechu a podáváme sypané moučkovým cukrem.