11.02.2020

Langoše

Nejlepší bezlepkové Langoše podle maminky

 

Ingredience :

450 g bezlepkové mouky (Natures Promise)

200-250 ml mléka

3/4 kostky bezlepkového droždí

Lžička cukru

Špetka soli

Olej na smažení (slunečnicový, řepkový)

Na ozdobu : česnek, olej, kečup, sýr, smetana


Postup :

Předem bych chtěla upozornit, že mouka, kterou v receptu používám je mnou nejosvědčenejší, ze všech uni bezlepkových mouk. Protože je ve složení kukuřičný škrob, pracuje tedy jinak než klasické mouky. Pokrmy hodně zahušťuje.

V tomto receptu tedy nejsou potřeba ani vajíčka, nebo jogurt.

A teď už k přípravě těsta 😊

Do velké mísy si nasypeme mouku. Do ní uděláme lžíci důlek a přidáme špetku soli.

Důlek musí být prostorný, aby měl kvásek kam růst.

Mléko si ohřejeme (nesmí být vařící, ale ani studené) a cca 150 ml nalijeme do důlku vytvořeném v mouce. Do mléka rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a opatrně promícháme lžičkou (tak aby se propojil cukr, droždí a mleko – a vznikla tak reakce k podpoře růstu kvásku).

Zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólii a necháme 15 minut odpočívat (růst) na teplém místě.

Po 15 minutách odstraníme utěrku/fólii a začneme zadělávat těsto.

Pomocí vařečky začneme všechny ingredience promíchávat a vařečkou ručně hnětat. Přidáváme postupně zbytek mléka (přidávejte postupně) , aby nám vzniklo hladké a vláčné těsto na Langoše. Hotové těsto opět zakryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí si těsto přendáme na vám a rozdělíme na rovnoměrné kuličky.

Já osobně mám ráda Langoše menší, takže si připravuji kuličky o velikosti dlaně.

Na vále nechte cca 10 min kynout.

Následně z nich pomocí prstů z vypracujte placičky.

Pozor ! Není potřeba vál ani samotné Langoše moučit. Čím více mouku budete používat, tím méně bude těsto držet u sebe (je to naopak jako u lepkových receptů) a výsledný langoš bude tvrdý.

Připravíme si hlubší pánev, do které nalijeme olej. Že je olej na smažení připravený poznáte, že na dně pánve se objeví malé bublinky.

Rukou vkládání Langoše do horkého oleje a snažíme z obou stran.

Langoše by se měli na pánvi ještě trošku “nafouknout” 😁

Hotové Langoše dejte do plecháčku a ihned konzumujte.

Tip: Česnek prolisujete do misky, zakápnete olejem a přidáte špetku soli. Tuto směs rozmíchejte a potřete na langoš. Doporučuji taky kombinaci zakysané smetany a strouhaného sýru.

Další recepty