06.07.2018
Ingredience :
* červený rybíz (nebo jiné sezónní ovoce)
* 150 g strouhaného kokosu
* 150 g kokosového moučkového cukru
* 250 g bezlepkových piškotů
* 3 vaničky tvarohu (3x 250g)
* 1 kelímek zakysané smetany (190 g)
* 2 PL kokosového másla (kupované nebo vlastní výroby)
* Kokosový olej na vymazání formy a strouhaný kokos na vysypání formy
Postup :
Do mísy vyklopíme tvarohy, smetanu a kokosový moučkový cukr. Vše důkladně promícháme a vznikne nám chutná krémová dortová náplň.
Rybíz omyjeme, odstraníme stopky a kuličky přimícháme do těsta.
Vmícháme dvě polévkové lžíce kokosového másla. A to bud kupované, nebo domácí.
To připravíme tak, že si strouhaný kokos rozmixujeme ve foodprocesoru. Mixováním totiž kokos pouští olej a vznikne tak hutné kokosové máslo. (Doporučuji rozmixovat min. hrneček kokosu. Z menšího množství se nám máslo nepodaří udělat).
Kulatou formu vypláchneme studenou vodou a jemně osušíme. Vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem po celé její ploše a obvodu.
Začneme první vrstou a to, že celé dno vyklademe piškoty (rovnou stranu ke dnu). Naneseme krém, který uhladíme stěrkou a posymeme kokosem.
Takto opakujeme dokud nebude forma plná. Samotný povrch můžeme ozdobit dle chuti.
Dort nedáváme do trouby, ale necháme ve formě odstát (nejlépe do druhého dne) v lednici.
Druhý den dort vyjmeme z formy a protože je krásně lehký a kokosový, můžeme dozdobit domácími bezlepkovými raffaello kuličkami, které dají dortu ten pravý šmrnc 🙂
Recept na raffaello kuličky najdete zde :