11.09.2018
Ingredience :
2 a 1/2 hrnku mandlové mouky
1/2 čl soli
1/2 čl bezlepkového prášku do pečiva
2 vejce
1/2 hrnku kefíru
1 PL kokosového oleje
1/2 hrnku medu
Na ozdobu : švestky, mandle, skořice
Postup :
Troubu si předehřejeme 180 °C.
Formu na koláč vymažeme a vysypeme pohankovou krupicí nebo kokosem.
Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, sůl a bezlepkový prášek do pečiva. Důkladně promícháme.
V kuchyňském robotu utřeme žloutky s medem. Přidáme kokosový olej a rozšleháme do hladka. Na závěr přidáme kefír a směs promícháme lžicí nebo vařečkou.
Z bílků ušleháme sníh, který opatrně přidáme do směsi na závěr a lehce promícháme.
Směs naijeme do formy, ozdobíme rozpůlenými švěstkami, mandlemi a skořicí. Pečeme cca 25-30 minut do zlatova.
Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme ozdobit šlehačkou nebo moučkovým cukrem.