15.04.2022

Mazanec

Ingredience :

  • 580-600 g bezlepkové mouky (Natures Promise, Schar Mix Universal)
  • 120 g cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 30 g čerstvého bzl. droždí
  • 2 žloutky (+ 1 vejce na potření)
  • 120 g másla
  • hrst rozinek a brusinek namočených v rumu nebo horké vodě
  • špetka soli
  • strouhaná citrónová kúra

Na ozdobu : sekané mandle

Postup :

Troubu si mezitím předehřejeme na 160 °C.

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.

V míse/v kuchyňskem robotu smícháme mouku, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a rozinky/brusinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto.
Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.

Poté vypracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout cca 15 minut. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Dáme do trouby a pozvolna pečeme asi 45 minut. Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu a pečte dál.

Další recepty