08.10.2022

Nejlepší hříbkové risotto

Ingredience :
 
Houby (v receptu jsem použila 3 větší hřiby smrkové)
1,5 hrnku kulatozrnné rýže na italské risotto
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
50 g másla
1 stroužek česneku
1 malá cibule (nejlépe červená)
1 sklenička bílého vína (200 ml)
Čersté oregáno nebo petrželka
Olivový olej
Sůl a pepř
Parmezán
 

Postup :
 
Houby si omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostičky nebo plátky. Můžeme použít jak hlavu, tak nohu. Pokud nemáte hřiby, můžete použít i jiné dostupné houby.
 
Na pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibulku na malé kostičky a česnek na menší plátky. Necháme zesklovatět.

Přidáme rýži a víno. Mícháme vařečkou pár minut, aby se víno odpařilo a rýže se nám nepřipekla k pánvičce.

Po odpaření vína přidáme houby a přilejeme vývar. Za častého míchání vaříme, dokud není ryže uvařená al dente (na skus). Dochutíme solí a pepřem.
Hotové risotto má mít mazlavou konzistenci. V jiných receptech na risotto se přidává parmezán dovnitř. Já ale nechci, aby nám parmezán přebyl chut’ čerstvých hub, a tak jej přidávám jen na ozdobu.
 
Ozdobit můžeme čerstvě nasekaným oregánem nebo petrželkou, čerstvým pepřem, parmezánem a olivovým olejem.

Další recepty