23.02.2022

Piškot s tvarohem, borůvkami a rosolem

Ingredience na těsto :

  • 6 vajec
  • 3 PL horké vody
  • špetka soli
  • 150 g cukr moučka
  • 200 g bezlepkové mouky (Natures Promise, Schar Mix Universal)
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva
  • 1 dcl oleje
  • nastrouhaná kúra z cello citrónu

Ingredience na ozdobu :

  • 2x tvaroh (vanička nebo alobal)
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
  • 200 g borůvek (nejlépe lesní – pro barvu a lepší chutˇ)
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1 bezlepkový vanilkový pudding
  • 2 PL cukr krystal

Postup :

Předehřejeme si troubu na 170ºC s horním a spodním ohřevem.
Formu na chleb/biskupský chlebček si vymažeme máslem/olejem a vysypeme kokosem nebo pohankovou krupicí.

Žloutky si oddělíme od bílků.

Bílky si dáme do mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.

V hluboké míse (kuchyňský robot) vyšleháme do pěny žloutky s horkou vodou a cukrem. Poté do směsi přidáme olej.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně pomocí lžíce přidáváme do směsi se žloutků. Odstavíme mixér a na závěr přidáme lžicí sníh z bílků a jen promícháme lžící (nemixujeme).

Těsto vlijeme do formy (do 3/4 její objemu) a pečeme cca 35-40minut.

Po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme ingredience na náplň a ozdobu.

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a připravíme si borůvky a polevu.

Borůvky omyjte a usuště (nejlepší jsou samozřejmě lesní, kvůli barvě a chuti). Pokud nemáte borůvky, použijte jiné ovoce (jahody, maliny, ananas, kiwi).

Když máme piškot konečně vychladnutý, vyklopímě jej a podélně rozřízneme napůl. Formu neumývejte, budeme ji stále potřebovat 🙂

Spodní část namažeme po celé její ploše tvarohem a přikryjeme horní vrstvou. Vložíme zpět do formy. Povrch horní vrstvy také namažeme tvarohem a poklademe ovocem. Na chvíli vložíme do ledničky, aby nám tvaroh trošku ztuhnul. Horní vrstva tvarohu je na piškotu proto, aby když budeme polévat rosolovou polevou, aby nám zabránila průniku do piškotu 🙂
Po vychladnutí (cca 15 minut) vyjmeme z lednice a připravíme si závěr a to polevu 🙂

Do kastrůlku nalijeme 3/4 litru pomerančového džusu, osladíme cukrem a mícháme dokud nebude džus teplý (nesmí se vařit – bublat), zbylý džus dáme do skleničky a rozkvedláme v něm puding v prášku.
Obsah skleničky vlijeme do kastrůlku s horkým džusem a za stálého míchání necháme zhoustnout v puding.
TIP ! Já mám horní rosolovitou vrstvu fialovou, protože jsem do pudingu (během vaření) přidala štávu z lesnich borůvek, která mi zůstala na dně misky.

Na závěr opatrně lijeme rosol na buchtu vytaženou z lednice a necháme v lednici ztuhnout pár hodin.

Podáváme nakrájené na plátky s lístkem meduňky nebo s domácí šlehačkou.

Další recepty