18.03.2021

Řepové tortily

Řepové tortilly

 

Ingredience :

* 1/2 hrnku oloupaných kostek červené řepy (cca 1 řepa)
* 1 hrnek mandlové mouky (nebo bezlepkové uni Natures Promise)
* 1/2 hrnku kvalitního jogurtu
* vlažná voda dle potřeby
* 2 čl olivového oleje
* sůl

 

 


Postup :

Kostky červené řepy vaříme do měkka cca 15-20 minut. Jakmile jsou uvařené, zcedíme a necháme je vychladnout.

Jakmile už není řepa teplá, rozmixujeme ji tyčovým mixérem na pyré.

Ve velké míse smícháme mouku, pyré z červené řepy, sůl, olej a jogurt. Vařečkou, nebo lžící hněteme tuto směs na těsto.
Podle potřeby můžeme přidat vlažnou vodu, aby nebylo těsto moc tuhé. Protože je červené řepa vodnatější a jogurt přidává na vláčnosti, nebudete vody potřebovat příliš.

Jakmile je vaše těsto hotové, přikryjeme ho utěrkou a necháme ho asi 30 minut odležet.

Asi po 30 minutách si vezměte trochu oleje do dlaní a rozdělte si těsto na zhruba stejné kuličky. Pokud budete dělat torrtilly poprvé, doporučuji začít s menšími tortillkami – aby se Vám netrhaly, než se s těstem naučíte pracovat.

Zahřejeme si pánev na středně vysokou teplotu a lehce ji vymažeme. Já vždy kápnu olivový olej a rozetřu ho mašlovačkou nebo ubrouskem po celé ploše.

Než se nám pánev rozpáli, posypeme si trochou mouky pracovní plochu a pomocí válečku začneme z kuliček válet kulaté tortilly. Snažte se, aby byly co nejtenčí a měli tak vzhled/chut’pravých tortil 🙂

Připravené tortily umístíme na zahřátou pánvi tortillu. Jen trochu snížíme teplotu. Tortilla začne bublat za přibližně 40-50 sekund. Překlopíme a vařte druhou stranu. V případě potřeby tortillu přitlačte.
Tento postup opakujeme pro každou z nich.

Při smaženíí je vždy rychle vyjměte z pánve (přibližně po 45 sekundách na každé straně). Jinak by se mohly spálit. Udržujte je zabalené v kuchyňské utěrce, aby byly měkké a teplé.

 

Další recepty