08.10.2022

Slaný koláč s houbami

Ingredience na těsto :

  • 250 g bezlepkové mouky (Nature’s promise nebo Schaer Mix universal)
  • 125 másla pokojové teploty
  • 8 PL vody
  • 1/2 lžičky soli

Ingredience na náplň :

  • 400 ml smetany na vaření
  • 3 vejce
  • sůl a pepř, případně muškátový oříšek
  • Hřiby (nebo jiné houby)

Postup :

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, kulatou formu na koláč si vymažeme olejem nebo máslem.

Do odvážené mouky si přisypeme špetku soli a poté na kousky rozkrájené máslo. Prsty spojujte obě ingredience, dokud vám nevznikne směs podobná drobence.

Po lžících pak přilévejte vodu, dokud vám nevznikne jednolité těsto. Těsto pak rozválejte na plát.

Plát těsta pak položte přes formu a odřízněte těsto tak, aby vám přes formu nepřečnívalo. Musí mít ale vyšší okraje.

Poté těsto na několika místech propíchněte vidličkou a zasypte jej například fazolemi. Ty zabrání aby se vám těsto při pečení nenafouklo.

Pečte těsto cca 10 minut, pak jej vytáhněte a nechte vychladnout. Mezitím si můžete začít připravovat náplň.

Houby omyjeme, očistíme a nakrájíme je na kostičky nebo drobné pásky a osmahněme je na pánvi.

V hlubší nádobě promícháme smetanu s vejci. Dochutíme solí a pepřem a případně muškátovým oříškem.

Smetanovou směs smícháme s houbami a vylijte na upečený korpus.
Pečte dalších 25-30 minut na 180 °C.

Další recepty