30.03.2020

Smažené krucánky

Bezlepkové smažené krucánky

Ingredience :

* 500 g bezlepkové mouky (Nature’s promise)
* 1/2 kostky droždí
* 200 ml vlažného mléka

* 1 čl cukr krystal
* špetka soli
* 70 g rozpuštěného másla
* 2 PL rumu

* 2 žloutky
* olej na smažení

Na ozdobu : moučkový cukr

Postup :

Do mísy v kuchyňském robotu prosyjeme mouku. Ve středu uděláme lžící důlek. Rozdrobíme do něho droždí, nasypeme cukr, nalijeme trošku mléka (vlažného) a opatrně promícháme lžící.
Necháme “růst” 15 minut.

Zapneme robot na pomalé otáčky a začneme pomalu přidávat ostatní ingredience. Začneme solí, rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Následně přidáme zbylé vlažné mléko. Necháme pracovat dokud nám robot nevypracuje těsto, které se nelepí na stěny mísy.

Těsto přendáme do jineí nádoby, kterou jsme si trošku vysypali moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout cca hodinu.

Po vykynutí vyklopíme nakynuté těsto napomoučený vál. Z těsta si nakrájíme stejně velké kousky, ze kterých rukama vyvalujeme tenké válečky. Z válečků vypracujeme krucánky/copánky.

Do hrnce nalijeme olej na smažení, necháme rozehřát tak, že se nám na spodu hrnce začnou dělat malé bublinky.

Rukou nebo pomocí ploché naběračky vkládáme krucánky do oleje a smažíme do zlatova z obou stran. Hotové krucánky pokládáme nejprve na talíř vyložený ubrouskem. Až po mírném vychladnutí krucánky obalíme v nádobě s moučkovým cukrem.

Další recepty