30.03.2020
Bezlepkové smažené krucánky
Ingredience :
Na ozdobu : moučkový cukr
Postup :
Do mísy v kuchyňském robotu prosyjeme mouku. Ve středu uděláme lžící důlek. Rozdrobíme do něho droždí, nasypeme cukr, nalijeme trošku mléka (vlažného) a opatrně promícháme lžící.
Necháme “růst” 15 minut.
Zapneme robot na pomalé otáčky a začneme pomalu přidávat ostatní ingredience. Začneme solí, rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Následně přidáme zbylé vlažné mléko. Necháme pracovat dokud nám robot nevypracuje těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Těsto přendáme do jineí nádoby, kterou jsme si trošku vysypali moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout cca hodinu.
Po vykynutí vyklopíme nakynuté těsto napomoučený vál. Z těsta si nakrájíme stejně velké kousky, ze kterých rukama vyvalujeme tenké válečky. Z válečků vypracujeme krucánky/copánky.
Do hrnce nalijeme olej na smažení, necháme rozehřát tak, že se nám na spodu hrnce začnou dělat malé bublinky.
Rukou nebo pomocí ploché naběračky vkládáme krucánky do oleje a smažíme do zlatova z obou stran. Hotové krucánky pokládáme nejprve na talíř vyložený ubrouskem. Až po mírném vychladnutí krucánky obalíme v nádobě s moučkovým cukrem.