08.11.2021
Svatomartinské rohlíčky s ořechy
Ingredience na těsto :
400 g bezlepkové mouky Schaer Mix it
250 g másla pokojové teploty
150 ml 16% zakysané smetany
Špetka soli
Náplň :
150 g mletých vlašských ořechu
1 bílek
100 g cukr moučka
Postup :
Všechny ingredience na těsto vypracujeme ručně nebo v mixéru na hladké těsto. Dáme na talíř, zakryjeme potravinovou fólii a vložíme vychladnout na cca 30 min do ledničky.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku tak, že vše spojíme, aby vznikla tužší hmota. Pokud by byla hmota řídká, přidejte ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
Vychladnuté těsto zvážíme a rozdělíme ho na 2 díly, které vytvarujeme do koule. Těsto jsem rozválíme na kulatý plát o tloušťce asi 3 mm. Nožem nakrájíme trojúhelníky (jako bychom krájeli pizzu ☺️)
Na každý trojúhelník (na širší stranu) dáme váleček ořechové náplně, kterou jsme si vytvořili v dlaních.
Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň a srolujeme do tvaru rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
Hotové rohlíčky dala na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C . Pečeme cca 20 minut dozlatova.
Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.