13.12.2017

Vánoční koláč

⭐️ Vánoční jablkový koláč z křehkého těsta ⭐️

Ingredience :
250 g bezlepkové UNI mouky
125 g másla
75 ml vody
1 vejce
špetka soli
Náplň : 5 jablek, lžička skořice, 1 lžíce medu, máslo, hrozinky
Vejce na pomazání

Postup :
Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek a přidáme vejce, máslo na menší plátky a špetku soli. Můžeme přidávat postupně vodu, kdyby vám šlo těsto težce připravit.
Zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do sáčku a necháme min. hodinu odpočinout v lednici.
Připravíme si kulatou formu na koláč, kterou vymažeme a vysypeme.
Těsto vyndáme z lednice a rozpůlíme na polovinu. Jednu polovinu vyválíme na válu do 2 mm tloušťky. Přeneseme do formy a těstem pěkne vyložíme formu včetně okrajů. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, dáme na něho pečící papár a nasypeme fazole (kterými těsto zatížíme). Dáme péct do předehřáté trouby na 10 min při 170 stupních.
V kastrůlku si necháme rozpustit lžíci másla a přidáme na kostičky nakrájená jablka. Zasypeme skořicí, přidáme hrozinky, med, zbytek vody a přivedeme k varu. Povaříme dokud jablka nezměknou.
Tuto směs rovnoměrně rozprostřeme na upečený korpus. Druhou polovinu těsta rozválíme, vykrojíme tvary, které chceme a nakrájíme tenké pásky, kterými ozdobíme koláč. Těsto potřeme vajíčkem a dáme péct na 40 minut.
Jakmile je koláč hotový, nechám vychladnout (lze asi ho ale vychutnat i teplý), a zaprášíme moučkovým cukrem.

 

Další recepty