07.09.2022

Vláčná mrkvovo-ořechová bábovka

Ingredience na těsto :

  • 80 g změklého másla
  • 150 g cukr krystal
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 150 ml mléka pokojové teploty
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g jemně nastrouhané mrkve
  • 200 g bezlepkové mouky ( v receptu použito 140 g Schar Dunkel rustico a 60g Schar Mix Bread)
  • 1/2 bezlepkového prrášku do pečiva
  • 2 čl skořice

Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů,formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme kokosem, nebo pohankovou krupicí.

Máslo utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Vyšleháme do hladké krémové pěny.
Následně přidáme mléko a jemně nastrouhanou mrkev.

Do jiné mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, ořechy, skořici a pomocí lžíce promícháme. Poté přidáváme po lžicích do vyšlehané hmoty v mixéru.

V jiné nádobě z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomocí lžíce opatrně vmícháme do těsta (už nemixujeme).

Hotové těsto vlijeme do formy a pečeme cca 50 minut. Po 20 minutách v troubě těsto kontrolujeme pomocí špejle.

Hotovou bábovku vyklepeme jeste za tepla na mělký talíř.

TIP : doporučuji do těsta přimíchat jakékoliv celé ořechy. Já zvolila lískové, mandle a paraořechy. Vmíchejte je společně s bílky.

Další recepty