24.05.2022

Výborná kynutá buchta s rebarborou a drobenkou

Těsto na velký plech :

500 g bezlepkové mouky Natures promise (=nebo 250 g rýžové a 250 g cizrnové mouky)
80 g cukr krystal
80 g rozpuštěného másla ( ne horké!)
2 žloutky
250 ml mléka
20 g bezlepkového čerstvého droždí
Špetka soli

Na ozdobu : 500 g rebarbora, vanilkový cukr, skořice
Drobenka : 150 g pohankové/cizrnové mouky, 100 g cur krystal, 100 g másla

Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Mléko mírně ohřejeme (nesmí být horké). Rozdrobíme do něho droždí a lžíci cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli. Přidáme máslo, žloutky, kvásek a začneme ručně/pomocí robotu vypracovávat těsto.
Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu vykynout.

Mezitím si omyjeme rebarboru a nakrájíme ji na malé kostičky. Smícháme s vanilkovým cukrem.

Drobenku si připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem a na kousky nakrájeným máslem. Rukama vše spojíme a vzniknou “drobky”, kterými na závěr posypeme buchtu.

Plech si vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Roztáhneme ho po celé ploše plechu, posypeme rebarborou, skořicí a drobenkou.
Necháme ještě cca 15 minut kynout a následně vložíme do trouby.
Pečeme dokud nebudou okraje mírně zlatavé (cca 20-25 minut).

TIP : rebarbora je výborná v kombinaci s jahodami

Další recepty