05.10.2021
Ingredience :
* 1 PL olivového oleje
* 1 malá červená cibule
* 1 stroužek česneku
* 400 g mletého hovězího masa
* 400 g černých fazolí z plechovky
* 400 g rajčat z plechovky
* 250 ml vody nebo vývaru
* sůl a pepř
* koriandr/petrželka
* cuketa (žlutá/zelená)
* parmezán
Postup :
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Na mírném ohni na něm necháme zesklovatět cibulku a česnek nakrájený na tenké plátky.
Přidáme mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky. Osmažíme ho ze všech stran, aby se rozdělilo a nebyly z masa velké hrudky. Pozor – maso musí být usmažené, ne dušené !
Do hrnce nasypeme fazole, které jsme si předem zcedili (bez nálevu) a plechovku s rajčaty (s nálevem).
Dochutíme solí, pepřem a čerstvým koriandrem/petrželkou.
Stáhneme na nejnižší plamen, přiklopíme pokličkou a necháme cca 15 minut podusit. Občas vařečkou zamícháme a zkontrolujeme, aby se nám nic nepřipalovalo.
Hotové maso s omáčkou odstavíme z plotny.
Zapekací formu si vymažeme olejem. Cuketu omyjeme a nakrájíme/oškrábeme škrabkou na tenké plátky. Ty pokladame v jedné vrstvě a na ně naneseme naběračkou maso s omáčkou. Opakujeme prokládání, dokud nebude forma plná. Vrchní část posypeme strouhaným parmezánem.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dáme péct na cca 50 minut.