09.09.2023

Zapečený patizón s masovo-zeleninovou směsí

Ingredience na 1 patizón:

200 g mletého hovězí masa 

1 menší cibule 

1 sklenička vývaru/vody 

2 stroužky česneku 

100 g cherry rajčat

150 g cukety 

1 malý rajčatový protlak (70g)/ passata

Sušené Oregáno 

Sůl a pepř 

Olivový olej 

Strouhaný Parmezán/mozzarela/sýr dle chuti 

Postup :

Patizon rozpůlíme a vydlabeme semínka tak, aby nám tam vznikl důlek na směs.

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli (na kostičky) a česnek (na tenké plátky).

Přidáme mleté maso, které pomocí vařečky rozdělíme na menší kousky a opečeme do hnědá ze všech stran.

Přidáme cuketu a rajčata na malé kostičky, podlijeme vodou/vývarem a dusíme cca 10-15 min) dokud nebude zelenina měkká.

Přidáme rajčatový protlak nebo passatu a necháme povařit. Dochutíme mletým oregánem, solí a pepřem. Odstavíme. 

Směs nám vyjde na dva patizóny, takže se nelekejte, že toho máte hodně 🙂 

Do důlku v patizónu dáme vrchovatě směs a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. 

Přiklopíme horní částí patizónu a pečeme cca 20 min při 180 stupních.

Poté odkryjeme horní část patizónu, pošleme zapečenou směs sýrem a pečeme dalších 15-20 min dokud se sýr nezapeče do zlatova. Patizón se směsí už nepřikrýváme horní částí, ale tu necháme péct vedle na plechu do měkka.

Další recepty