09.09.2023
Ingredience na 1 patizón:
200 g mletého hovězí masa
1 menší cibule
1 sklenička vývaru/vody
2 stroužky česneku
100 g cherry rajčat
150 g cukety
1 malý rajčatový protlak (70g)/ passata
Sušené Oregáno
Sůl a pepř
Olivový olej
Strouhaný Parmezán/mozzarela/sýr dle chuti
Postup :
Patizon rozpůlíme a vydlabeme semínka tak, aby nám tam vznikl důlek na směs.
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli (na kostičky) a česnek (na tenké plátky).
Přidáme mleté maso, které pomocí vařečky rozdělíme na menší kousky a opečeme do hnědá ze všech stran.
Přidáme cuketu a rajčata na malé kostičky, podlijeme vodou/vývarem a dusíme cca 10-15 min) dokud nebude zelenina měkká.
Přidáme rajčatový protlak nebo passatu a necháme povařit. Dochutíme mletým oregánem, solí a pepřem. Odstavíme.
Směs nám vyjde na dva patizóny, takže se nelekejte, že toho máte hodně 🙂
Do důlku v patizónu dáme vrchovatě směs a vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
Přiklopíme horní částí patizónu a pečeme cca 20 min při 180 stupních.
Poté odkryjeme horní část patizónu, pošleme zapečenou směs sýrem a pečeme dalších 15-20 min dokud se sýr nezapeče do zlatova. Patizón se směsí už nepřikrýváme horní částí, ale tu necháme péct vedle na plechu do měkka.