25.03.2018

Beránek z domácí pekárny

V domácí pekárně od Panasonic, na kterou jsem psala recenzi http://www.celiaxmoni.cz/recenze-domaci-pekarny-panasonic/  jsem chtěla zkusit upéct i něco sladkého, a tak jsem se rozhodla pro tradičního bezlepkového beránka, když se blíží Velikonoce 🙂

 

Protože je Velikonoční beránek jen “naše tradice” a nenajdete ho běžně po světě, musela jsem vymyslet vlastní recept, a to aby navíc fungoval i v domácí pekárně. Ale protože ráda přijímám výzvy, pustila jsem se do toho 🙂

Na druhý pokus se mi podařilo připravit v pekárně těsto na beránka, které odpovídalo strukturou tomu, které používám na beránka běžně.

 

Použila jsem toto složení ingrediencí :

  • 220 g bezlepkové uni mouky
  • 90 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 3 ks vajec
  • 1/2 bezlepkového prášku do pečiva
  • 110 ml slunečnicového oleje
  • Špetka soli
  • Rozinky

Pro uhnětení těsta na beránka jsem zkusila tento postup :

  • Do velké nádoby, která se nachází v hlavní části vně pekárny jsem nasypala mouku se solí, bezlepkovým práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a přidala olej, vejce.
  • Do násypníku (v horní části) jsem dala hrst předem namočených a usušených hrozinek a víko jsem uzavřela.
  • Program jsem zvolila č. 20 (basic raisin dough) a počkala na uhnětení těsta.
  • Po dokončení pogramu jsem těsto z nádoby překlopila do předem vymazané (kokosový/slunečnicový olej) a vysypané (kokosem) formy na beránka.

Překvapivě bylo těsto (na druhý pokus) výborné konzistence a krásně se s ním pracovalo.

 

Formu s těstem jsem dala do předem předehřáté trouby při teplotě 175 °C a pekla cca 40 – 45 minut.

 

Hotového beránka poznáte tak, že se na zapíchnutou špejli nepřilepí těsto.

Beránka z formy vyklepneme (já to dělám vždy hned po vyjmutí z trouby), necháme ho vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Já sypala kokosovým moučkovým cukrem, který je naprosto vynikající !

 

Další recepty