12.12.2020

Linecké cukroví s mákem

Linecké cukroví s mákem slepované broskvovou marmeládou

Ingredience :

* 210 g bezlepkové mouky (Nature’s promise uni směs)
* 140 g másla pokojové teploty
* 70 g cukr moučky
* 60 g mletého máku
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* Citrónová kůra

Na ozdobu :

* Cukr moučka
* broskvová/meruňková marmeláda


Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.

Prosijeme si mouku a moučkový cukr.  Do mísy dáme máslo pokojové teploty, cukr, mouku, mák, žloutky a citrónovou kúru. Zapracováváme rukama nebo kuhyňským robotem v hladké jednolité těsto, které nelepí.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Když těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme si ho na více částí. Jednotlivé části rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.

Vykrojené tvary pečeme cca 10 minut do zlatova. Troubu pečlivě hlídáme, protože každý tvar se může upéct v jiný část (v závislosti na tvaru a tlouštce těsta)

Upečené linecké necháme vystydnout na plechu. Nepřendáváme ho teplé, protože by se nám mohlo pokroutit.

Skladujeme v krabičce vyložené ubrouskem.

Tip : zkuste tuto makovou variantu slepovat netradiční marmeládou – broskovou, meruňkovou nebo se k máku hodí višně.

 

 

Další články

08.12.2018 Linecké cukroví

Bezlepkové linecké cukroví   Ingredience : 250 g hladké bezlepkové mouky 125 g kvalitního másla 60 g moučkového cukru 1 vejce kůra z 1 citrónu Na ozdobu : rybízový džem, moučkový cukr   Postup :
 Mouku a prosátý cukr vysypeme na vál. Utvoříme důlek a do něho vyklepeme jedno vajíčko, máslo na plátky a citrónovou […]

15.03.2018 Malaga & Marbella 2018

Při volbě mé poslední dovolené před porodem jsem vybírala opravdu pečlivě a rozhodnutí, které nakonec “padlo” mě určitě nikdy předtím nenapadlo. I když jsem byla na podzim na Maledivách, věděla jsem, že se prostě ještě někam musím podívat a užít si také “POSLEDNÍ” společnou chvilku (ve dvou) s manželem. Od doktora jsem dostala “propustku”, potvrzení […]