12.12.2020

Linecké cukroví s mákem

Linecké cukroví s mákem slepované broskvovou marmeládou

Ingredience :

* 210 g bezlepkové mouky (Nature’s promise uni směs)
* 140 g másla pokojové teploty
* 70 g cukr moučky
* 60 g mletého máku
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* Citrónová kůra

Na ozdobu :

* Cukr moučka
* broskvová/meruňková marmeláda


Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.

Prosijeme si mouku a moučkový cukr.  Do mísy dáme máslo pokojové teploty, cukr, mouku, mák, žloutky a citrónovou kúru. Zapracováváme rukama nebo kuhyňským robotem v hladké jednolité těsto, které nelepí.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Když těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme si ho na více částí. Jednotlivé části rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.

Vykrojené tvary pečeme cca 10 minut do zlatova. Troubu pečlivě hlídáme, protože každý tvar se může upéct v jiný část (v závislosti na tvaru a tlouštce těsta)

Upečené linecké necháme vystydnout na plechu. Nepřendáváme ho teplé, protože by se nám mohlo pokroutit.

Skladujeme v krabičce vyložené ubrouskem.

Tip : zkuste tuto makovou variantu slepovat netradiční marmeládou – broskovou, meruňkovou nebo se k máku hodí višně.

 

 

Další články

10.11.2022 Dýňový chléb na slano

Ingredience : •   300 g bezlepkové mouky (bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal, Schar Mix Bread)•   450 g dýňového pyré•   125 ml mléka•   1 lžička soli•   2 vejce•   60 g másla pokojové teploty•   1/2 prášku do pečiva Na ozdobu : dýňová semínka a olivový olej Postup : Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na […]

21.07.2022 Pomazánka ze žluté cukety

Ingredience: 200 g žluté strouhané cukety se slupkou 1/2 cibule 1 striužek česneku 1 PL bílého jogurtu holandského typu (nebo zakysané smetany) Sůl, pepř, chilli Olivový olej čerstvá bazalka Postup : Cuketu nastrouháme na hrubo. Vložíme do mísy a přebytečnou vodu slijeme. Olej rozpálíme na hlubší pánvi. Přidáme cibuli nakrájenou na větší plátky a česnek […]