12.12.2020

Linecké cukroví s mákem

Linecké cukroví s mákem slepované broskvovou marmeládou

Ingredience :

* 210 g bezlepkové mouky (Nature’s promise uni směs)
* 140 g másla pokojové teploty
* 70 g cukr moučky
* 60 g mletého máku
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* Citrónová kůra

Na ozdobu :

* Cukr moučka
* broskvová/meruňková marmeláda


Postup :

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.

Prosijeme si mouku a moučkový cukr.  Do mísy dáme máslo pokojové teploty, cukr, mouku, mák, žloutky a citrónovou kúru. Zapracováváme rukama nebo kuhyňským robotem v hladké jednolité těsto, které nelepí.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Když těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme si ho na více částí. Jednotlivé části rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.

Vykrojené tvary pečeme cca 10 minut do zlatova. Troubu pečlivě hlídáme, protože každý tvar se může upéct v jiný část (v závislosti na tvaru a tlouštce těsta)

Upečené linecké necháme vystydnout na plechu. Nepřendáváme ho teplé, protože by se nám mohlo pokroutit.

Skladujeme v krabičce vyložené ubrouskem.

Tip : zkuste tuto makovou variantu slepovat netradiční marmeládou – broskovou, meruňkovou nebo se k máku hodí višně.

 

 

Další články

12.05.2022 Kakaové řezy s ovocem a kakaem

Těsto : 300 g bezlepkové mouky Schar Mix Universal 140 g cukr krystal 140 ml mléka pokojové teploty 60 ml oleje 1 bezlepkový prášek do pečiva 3 vejce 3 PL kakaa špetka soli Na ozdobu : banán, jablko, granko Postup : Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech o velikosti si vymažeme a vysypeme (kokos, […]

04.02.2022 Kuličky z mletého hovězího masa s parmezánem 

  Ingredience : 500 g mletého hovězího masa 1 vejce  1 menší červená cibule  40 g kukuřičné strouhanky  80 g jemně strouhaného parmezánu 1 menší stroužek česneku  1 PL sušeného oregána  Sůl a pepř  Postup : Do mísy vložíme mleté maso, vajíčko, prolisovaný česnek, červenou cibuli na malé kostičky, parmezán, oregáno, sůl a pepř dle […]