12.12.2020
Ingredience :
* 210 g bezlepkové mouky (Nature’s promise uni směs)
* 140 g másla pokojové teploty
* 70 g cukr moučky
* 60 g mletého máku
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* Citrónová kůra
Na ozdobu :
* Cukr moučka
* broskvová/meruňková marmeláda
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.
Prosijeme si mouku a moučkový cukr. Do mísy dáme máslo pokojové teploty, cukr, mouku, mák, žloutky a citrónovou kúru. Zapracováváme rukama nebo kuhyňským robotem v hladké jednolité těsto, které nelepí.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.
Když těsto vyjmeme z lednice, rozdělíme si ho na více částí. Jednotlivé části rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Vykrojené tvary pečeme cca 10 minut do zlatova. Troubu pečlivě hlídáme, protože každý tvar se může upéct v jiný část (v závislosti na tvaru a tlouštce těsta)
Upečené linecké necháme vystydnout na plechu. Nepřendáváme ho teplé, protože by se nám mohlo pokroutit.
Skladujeme v krabičce vyložené ubrouskem.
Tip : zkuste tuto makovou variantu slepovat netradiční marmeládou – broskovou, meruňkovou nebo se k máku hodí višně.
Těsto : 300 g bezlepkové mouky 100 g cukr moučka 1 vejce 1 žloutek 2 PL medu 4 drcené hřebíčky 1/2 lžičky skořice 1 čl kakaa 100 g másla Na slepení : 1 karamelové salko Cca 170 g másla Postup : Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ze surovin na těsto si uhněteme těsto (ručně […]
10.11.2022 Dýňový chléb na slanoIngredience : • 300 g bezlepkové mouky (bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal, Schar Mix Bread)• 450 g dýňového pyré• 125 ml mléka• 1 lžička soli• 2 vejce• 60 g másla pokojové teploty• 1/2 prášku do pečiva Na ozdobu : dýňová semínka a olivový olej Postup : Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na […]