08.02.2021
Ingredience :
Postup :
Zahřejte mléko v kastrůlku, dokud nebude vlažné. Ne horké!
Přidejte cukr a rozdrobené droždí do teplého mléka, promíchejte a nechte několik minut odležet, dokud nebude proces aktivní – na povrchu budou bublinky.
Mezitím smíchejte mouku, sůl a semínka.
Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě v krocích po 10 sekundách a nechte v pokojové teplotě vychladnout.
Do středu mouky uděláme lžíci důlek a přidáme směs droždí a mléka, rozpuštěné máslo a 2 vejce. Dobře promíchejte vařečkou nebo mixérem, dokud nedosáhneme hladkého krémového těsta, které připomíná těsto na dorty.
Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto asi 2 hodiny (nebo přes noc v chladničce) vykynout na teplém místě.
Při tvarování budeme potřebovat olej/vodu. Nebudeme moučit plech, ale při práci s těstem si namočíme ruce do oleje nebo vody.
Připravíme si plech, který si vyložíme pečícím papírem a budeme tvarovat bulky.
Buďte jemní k těstu a nevyvíjejte na něj tlak; chcete jen tvarovat buchty a přitom těsto udržovat lehké a vzdušné. Příliš silným stisknutím se zbavíte vzduchových bublin, které kvasinky vytvořily, takže těsto jemně předávejte z jedné ruky do druhé, aniž byste na něj tlačili a tvořte bulky.
Mezi bulkami na plechu dodržujte prostor pro jejich kynutí. Přes bulky dáme igelit nebo fólii a necháme je ještě cca 15-20 min nakynout.
Mezitím si rozehřejeme troubou na 200 stupňů a do spolu vložíme nádobu/plech s vodou.
Vykynuté bulky posypeme semínky (můžeme je do těsta opatrně zamáčknout), poprášíme vodou a dáme je na 10 minut do trouby. Po 10 minutách vyjmeme plech s vodou a bulky necháme dopéct do zlatova.
Po upečení bulky vyjmeme a necháme je vystydnout.
Těsto : 300 g bezlepkové mouky 100 g cukr moučka 1 vejce 1 žloutek 2 PL medu 4 drcené hřebíčky 1/2 lžičky skořice 1 čl kakaa 100 g másla Na slepení : 1 karamelové salko Cca 170 g másla Postup : Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ze surovin na těsto si uhněteme těsto (ručně […]
10.11.2022 Dýňový chléb na slanoIngredience : • 300 g bezlepkové mouky (bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal, Schar Mix Bread)• 450 g dýňového pyré• 125 ml mléka• 1 lžička soli• 2 vejce• 60 g másla pokojové teploty• 1/2 prášku do pečiva Na ozdobu : dýňová semínka a olivový olej Postup : Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na […]