08.02.2021
Ingredience :
Postup :
Zahřejte mléko v kastrůlku, dokud nebude vlažné. Ne horké!
Přidejte cukr a rozdrobené droždí do teplého mléka, promíchejte a nechte několik minut odležet, dokud nebude proces aktivní – na povrchu budou bublinky.
Mezitím smíchejte mouku, sůl a semínka.
Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě v krocích po 10 sekundách a nechte v pokojové teplotě vychladnout.
Do středu mouky uděláme lžíci důlek a přidáme směs droždí a mléka, rozpuštěné máslo a 2 vejce. Dobře promíchejte vařečkou nebo mixérem, dokud nedosáhneme hladkého krémového těsta, které připomíná těsto na dorty.
Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto asi 2 hodiny (nebo přes noc v chladničce) vykynout na teplém místě.
Při tvarování budeme potřebovat olej/vodu. Nebudeme moučit plech, ale při práci s těstem si namočíme ruce do oleje nebo vody.
Připravíme si plech, který si vyložíme pečícím papírem a budeme tvarovat bulky.
Buďte jemní k těstu a nevyvíjejte na něj tlak; chcete jen tvarovat buchty a přitom těsto udržovat lehké a vzdušné. Příliš silným stisknutím se zbavíte vzduchových bublin, které kvasinky vytvořily, takže těsto jemně předávejte z jedné ruky do druhé, aniž byste na něj tlačili a tvořte bulky.
Mezi bulkami na plechu dodržujte prostor pro jejich kynutí. Přes bulky dáme igelit nebo fólii a necháme je ještě cca 15-20 min nakynout.
Mezitím si rozehřejeme troubou na 200 stupňů a do spolu vložíme nádobu/plech s vodou.
Vykynuté bulky posypeme semínky (můžeme je do těsta opatrně zamáčknout), poprášíme vodou a dáme je na 10 minut do trouby. Po 10 minutách vyjmeme plech s vodou a bulky necháme dopéct do zlatova.
Po upečení bulky vyjmeme a necháme je vystydnout.
Těsto : 300 g bezlepkové mouky Schar Mix Universal 140 g cukr krystal 140 ml mléka pokojové teploty 60 ml oleje 1 bezlepkový prášek do pečiva 3 vejce 3 PL kakaa špetka soli Na ozdobu : banán, jablko, granko Postup : Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech o velikosti si vymažeme a vysypeme (kokos, […]
04.02.2022 Kuličky z mletého hovězího masa s parmezánemIngredience : 500 g mletého hovězího masa 1 vejce 1 menší červená cibule 40 g kukuřičné strouhanky 80 g jemně strouhaného parmezánu 1 menší stroužek česneku 1 PL sušeného oregána Sůl a pepř Postup : Do mísy vložíme mleté maso, vajíčko, prolisovaný česnek, červenou cibuli na malé kostičky, parmezán, oregáno, sůl a pepř dle […]