08.02.2021

Vláčné bulky s lněnými semínky

Vláčné bulky s lněnými semínky

Ingredience :

  • 250g bezlepkové mouky Schar mix B (ještě jsem zkoušela z Doves Farm white bread flour )
  • 15 g Droždí 
  • 1 čl cukr krystal
  • 1 čl soli
  • 160 ml mléka
  • 100 g kvalitního másla
  • 2 vejce pokojové teploty 
  • 10 g lněných semínek 

 

Postup :

Zahřejte mléko v kastrůlku, dokud nebude vlažné. Ne horké!

Přidejte cukr a rozdrobené droždí do teplého mléka, promíchejte a nechte několik minut odležet, dokud nebude proces aktivní – na povrchu budou bublinky. 

Mezitím smíchejte mouku, sůl a semínka.

Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě v krocích po 10 sekundách a nechte v pokojové teplotě vychladnout.

Do středu mouky uděláme lžíci důlek a přidáme směs droždí a mléka, rozpuštěné máslo a 2 vejce. Dobře promíchejte vařečkou nebo mixérem, dokud nedosáhneme hladkého krémového těsta, které připomíná těsto na dorty.

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto asi 2 hodiny (nebo přes noc v chladničce) vykynout na teplém místě. 

Při tvarování budeme potřebovat olej/vodu. Nebudeme moučit plech, ale při práci s těstem si namočíme ruce do oleje nebo vody.

Připravíme si plech, který si vyložíme pečícím papírem a budeme tvarovat bulky. 

Buďte jemní k těstu a nevyvíjejte na něj tlak; chcete jen tvarovat buchty a přitom těsto udržovat lehké a vzdušné. Příliš silným stisknutím se zbavíte vzduchových bublin, které kvasinky vytvořily, takže těsto jemně předávejte z jedné ruky do druhé, aniž byste na něj tlačili a tvořte bulky.

Mezi bulkami na plechu dodržujte prostor pro jejich kynutí. Přes bulky dáme igelit nebo fólii a necháme je ještě cca 15-20 min nakynout.

Mezitím si rozehřejeme troubou na 200 stupňů a do spolu vložíme nádobu/plech s vodou. 

Vykynuté bulky posypeme semínky (můžeme je do těsta opatrně zamáčknout), poprášíme vodou a dáme je na 10 minut do trouby. Po 10 minutách vyjmeme plech s vodou a bulky necháme dopéct do zlatova.

Po upečení bulky vyjmeme a necháme je vystydnout.

 

 

Další články

14.01.2022 Jemný celerový krém

Ingredience : 1 čl olivového oleje  1 balení/1 ks řapíkatého celeru  2 brambory  1 stroužek česneku  0,75 L vývaru/vody  Malý plátek másla  100 ml smetany na vaření/šlehání  Sůl  Na ozdobu : uzenina dle chuti  Postup :  V hrnci necháme rozehřát olej. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, stroužek česneku a řapíkatý celer. Podlijeme vývarem tak, aby […]

10.01.2022 Jáhelník s jablky a ořechy

Ingredience : 125 g jáhel 2 jablka  2 vejce  Hrst vlašských ořechů  3 PL medu 1 PL skořice  Libovolné – Semínka dle chuti (chia, slunečnicová nebo lněná semínka, rozinky) Postup : Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu si vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem.  Jáhly uvaříme dle návodu a necháme je vystydnout v hluboké míse. (Jáhly […]